MONTERING AV BAUGPROPELL PÅ WIKINGBOATHOVEDSIDEN


TIDEN ER KOMMET FOR Å GJØRE DET STORE INNGREPET SOM JEG HAR GLEDET OG GRUET MEG TIL SIDEN JEG KJØPTE BÅTEN. BAUGPROPELL ER INNKJØPT, OG PLANLEGGINGEN ER GODT I GANG. KJENNER HELDIGVIS FOLK SOM HAR GJORT DETTE FØR, SÅ BÅDE STØPING OG SKJÆRING AV HULL BLIR UTFØRT AV ANDRE. SPESIALVERKTØY FOR UTSKJÆRING LÅNES GRATIS UT AV ILERØD A/S DER PROPELLEN ER KJØPT.

HER ER "THEJO" UTEN HULL I BAUGEN

SLIK SKAL DET KANSKJE BLI, FANT EN MAKEN BÅT PÅ LAND DER BAUGPROPELL VAR MONTERT. FAKTISK ER DET IKKE MER ENN 4 CM FRA NEDERST PÅ TUNELLEN TIL NEDERST PÅ KJØLEN. JEG SYNES DETTE VIRKER LITT LITE, OG SKAL UNDERSØKE PÅ FLERE WIKINGER FØR JEG LAGER HULLET


MONTERT UNDER DØRKEN


HAR NÅ SETT PÅ EN WIKING TIL, OG DET VISER SEG AT DEN HAR TUNELLEN LENGER OPP OG LENGER FRAM. DET ER TO MULIGHETER FOR MONTERING. ENTEN I DET FREMRE ROMMET UNDER BENKENE, ELLER UNDER DØRKEN MELLOM BENKENE. VELGES LØSNINGEN UNDER DØRKEN VIL RØRET KOMME LANGT NED, OG DET BLIR BARE 4 CM TIL KJØLEN. VELGES LØSNINGEN UNDER DEN FREMRE BENKEN, VIL RØRET KOMME LENGER FRAM OG LENGER OPP. DET BLIR DA EN KLARING PÅ 15 CM TIL KJØLEN, OG JEG MÅ SI JEG SYNES DETTE HØRES MER KOMFORTABELT UT.


SLIK KOMMER DEN DERSOM "BENKELØSNINGEN" VELGES.

HER KAN DU SE DE AKTUELLE ALTERNATIVENE FRA INNSIDEN, FØR MONTERING.


LITT OM SELVE PROPELLEN


PROPELLEN ER KJØPT HOS ILERØD I OSLO OG ER LEVERT KOMPLETT MED TUNNEL, STYRINGSKABLER, BRYTERPANEL (VALGFRI TYPE) OG MED FORSINKELSES ENHET SOM FORHINDRER DIREKTE KJØRING MELLOM STYRBORD OG BABORD MED GARANTERT SPLINTBRUDD SOM RESULTAT. MOTOREN ER PÅ 4HK (3,5KW) OG HAR EN SKYVEKRAFT PÅ 55 KG.


Her er selve vindunderet avbildet før montering.


Nå har jeg begynt arbeidet med strekking av kabler, og i første omgang er det kablene til styrestrømmen som skal på plass. Her ble det levert en ferdig kabel på 10 m fra leverandør med påmonterte kabelsko. Jeg har valgt å benytte 16 mm flexirør som kablene skal gå i, og måtte derfor klippe kabelskoene i den ene enden for å få tredd kabelen. Jeg har valgt å gå igjenom benk og garderobeskap for å slippe hull i de vanntette skottene.

Her ser du løypa til røropplegget


Her er kabelen endelig framme ved målet!


Etter mye fram og tilbaketenking, har jeg kommet til at den mest fornuftige plasseringen av bryteren må være ved siden av bryteren til ankervinsjen.


Røropplegget blir til slutt helt usynelig i en ellers naken og vintertrist forkabin!


Neste skritt nå blir å finne en fornuftig løype til denne kveilen med kabel som blir hovedtilførselen ril baugpropellen. Dette er en 70 kvadrat hallogénfri kabel med mange tusen fine kordeller slik at den er myk og bøyelig under alle forhold.


Så har dagen kommet da det store skal skje! Hullet skal skjæres, og tunnelen skal tilpasses. En velvillig kamerat stiller opp, og Ilerød A/S låner som avtalt ut spesialverktøyet for fresing av dette noe spesielle hullet. Verktøy som kreves i tillegg er drill, vinkelsliper, pussemaskin og dremel. Det er viktig å frese nesten igjenom på begge sider slik at ikke holdet til fresemaskinen forsvinner når den ene delen er ute. Her følger en bildeserie om operasjonen som tok ca 3 timer med måling, kontrollmåling, fundering, litt kaffe og noen gode historier!Der sitter den! Nå gjenstår sliping av skroget ca 15 cm ut fra hullet, og da må det slipes helt inn på glassfiberen. Grunnen er at når det støpes, vil den nye duken bygge opp. Dette er for å ungå en hevelse i skroget som er med på å bremse farten. Bilder fra støping og montering av propellen kommer senere. Hullet i røret for propellen er allerede boret, og dette ble tilpasset før skjæring av tunellen. Det er viktig at ingen deler stikker utenfor! Tunellens lengde på det smaleste er 16 cm, og propellen bruker 13 cm. Dette betyr at det er viktig å være nøye her!

Nå er siste finslipingen fullført, og alt støvet er blåst vekk med luftkompressor som ble lånt ut av en god kamerat.

Det så ut som om det hadde kommet 5 cm nysnø rundt båten! Jeg vil legge ut flere bilder etterhvert som prosessen går videre. Foreløpig er det for kaldt til å støpe, men så snart temperaturen kommer opp mot 15 grader blir det støpt. I mellomtiden sysler jeg med montering av dusj på badeplattform, montering av snap-daviter for gummibåten og montering av søkelys / dockinglys på targabøylen. Bilder av dette og fortsettelsen av baugpropellprosjektet kan du se HER PÅ SIDE 2!